2012. március 28., szerda

"On the Top" - A Burj Khalifa


Dubai egyik LEGfontosabb de biztosan a LEGnagyobb turistalatvanyossaga, a vilag LEGmagasabb ember altal krealt epulete: a Burj Khalifa, 828 meter.  (Jelentese: Khalifa torony)

Lassan fel eves Dubai-i tartozkodasunk utan ravettunk magunkat es mi is ellatogattunk a hires epulet LEGmagasabb pontjara. (Jules nagybatjanak latogatasa nagyban segitette a dontest…)

A torony labanal fekszik a hires-neves Dubai Mall, a vilag ma LEGnagyobb bevasarlokozpontja. Ez a kicsinek szinten nem mondhato epulet -horizontalis ertelemben- szolgaltatja a vilag LEGnagyobb epuletenek –verikalis ertelemben- a bejaratot.

A jegyet kedves turista, jobb ha hetekkel a latogatasod elott az interneten lefoglalod. Ezzel az elorelato cselekedettel 300 dihramot, azaz korulbelul 18 ezer forintot sporolhatsz. A felnott jegy elovetelben valo megvasarlasa 100 dihramba (5600 forint), mig a helyszinen 400 dihramba (23,850 forint) kerul. Azonban nem csak a nagy arkulonbseg, de a telitettseg miatt is erdemes elore gondoskodni a foglalasrol. Tobbszor elofordult, hogy Jules-sel elsetaltunk az ominozus bejarat elott, ahol buszken hirdettek, hogy a jegyek mar napokra elore elkeltek, hiaba minden feloraban engednek fel csoportokat, kora reggeltol este 11 oraig.

A jegyek kezhezvetele utan egy, a repuloterhez hasonlo ellenorzesen kell mindenkinek atesni. Miutan mindenkit jol atvizsgaltak tobb termen, folyoson es kapun atvezeto uton megerkezunk a  vilag legyorsabb liftjenek ajatjahoz. Nem eleg, hogy a vilag LEGnagyobb bevasarokozpotjabol a vilag LEGmagasabb tornyaba tartunk, meg a vilag LEGgyorsabb liftjet is kipipalhatjuk a listankon. Csak igy, mindent egy fust alatt.

Mi negyen es meg het masik delikvens, vigan vonultunk be a masodpercenkent 10 metert megtenni kepes liftbe. Belul igazan szep tukorboritas es abba beepitett fenyjatek vart minket. A lift es a belso kiserozene elindult es mar suhantunk is a 124. emelet fele. Alig par masodperc alatt megerkeztunk a zene az ajtok nyilasara elhallgatott es maris a vilag tetejen erezhettuk magunkat.
Eszak

Ettol a pontol sok mindent nem tuok meselni, beszeljenek helyettem a szamok a toronyrol es kepek a Dubai-I LEGO varosrol… :)
Keleti latkep es a Dubai Mall szokokut


… epitesenel 12,000 ember segedkezett, 80 kulonbozo nemzet tagjai!
…  a vilag legtobb folyosolyaval rendelkezik, tobb mint 200-zal!
… legfelso emeleten a szel sebessege elerheti a 198 km/orat is!
… feluletet 28, 601 uvegpanel fedi!
… tiszta idoben 95 km-rol is lathato!
... sulya "uresen" 500.000 tonna

Del

Mi van belul?
900 lakas
37 iroda emelet
Armani Hotel Dubai - 160 szoba es lakosztaly
Armani Residences Dubai - 140 Privat rezidencia
3000 ferohelyes parkolohaz
11 hektar park
4 fitness centrum
...a medencek szamat mar fel sem mertek fedni:)


Ez a kep nem miattam olyan erdekes am, hanem a hatterben
 a vallam magassagaban lathato kekteteju es homokszinu toronyhaz miatt!
Ott lakunk!!!:)

1 megjegyzés: