2012. március 22., csütörtök

Ez itt igy megy! - A taxi


 Az elmult napokban ugy dontottem, hogy egy kicsit informativabba varazsolom a blogot. Igy orommel jelentem: elinditom az “Ez itt igy megy!” bejegyzes sorozatot. 
Az elso szoljon hat a Dubai-i taxikrol...

A Dubai-i elet igencsak fontos eleme a taxi hasznalat - a tavolsagok hatalmasak es aprilistol oktoberig elviselhetetlen az 55 fokos, paras hoseg. Az itt lakok legnagyobb reszenek van autoja, de termeszetesen nem mindenki engedheti meg maganak ezt a "luxust" (hiaba az autok arai hihetetlen alacsonyak az europaiakhoz viszonyitva).
A taxik teteje zold, sarga, kek es piros
  szinekben pompaznak, igy konnyen felismerhetoek
A Dubai taxik 99%-ban a Dubai Taxi Corporation fennhatosaga ala tartoznak, ez a ceg biztositja a Dubai-iak mobilitasat nap, mint nap kicsit kenyelmesebb formaban mint a metro, vagy a busz. 
Egy piros model

A taxik konnyen rendelhetoek – a problemat neha csak az uttalansag (ertsd szo szerint, vagyis, hogy nincsenek utak) jelenti – es az utcan ritka, hogy kevesebb mint egy perc alatt ne talalnal egy fuvarkepes taxit.
A flotta tagjai a  tarsasag egyenruhajaban
A tobbsegeben pakisztani soforoknek a biztonsagos vezetes kitetelei nem jelentenek semmifele elkotelezettseget, ezert jobb mindig erosen kapaszkodni es nem elfelejteni az itt valoban eletet jelento biztonsagi ovet.

Egy kellemes taxizas alkalmaval biztosak lehetunk benne, hogy ha csak 50 metert is teszunk meg a taxival, 10 dihramot (600 forintot), az alaparat fogjuk fizetni. Normal esetben nehany kilometert tehtunk meg ezert az arert.  Az ora 3 dihramrol indul, de a repuloteren ez akar 20 dihramra is szokhet.

A taxizas Dubaiban ritkan nagyon olcsonak, neha pedig nagyon draganak tunik. Ismerve az itteni benzinarakat, a taxizas mereg draga… (1 liter benzin ma: 1.65 dihram, vagyis circa 100 forint)
A varos egyik vegebol a masikba valo eljutas korulbelul 70 -80 dihramba kerul a legrovidebb uton, azonban ez egy teli tank ara is egyben…
Ha Budapest egyik ellentetes pontjabol a masikba kellene hirtelen utaznunk (es ezt mindenkeppen taxival kellene megtennunk) akkor azt hiszem, hogy csak almainkban tudnank ezt megtenni kevesebb mint 5000 forintert…


Lady taxi, megkulonbozteto jele
 a rozsaszin "teto"
Lady taxi, vezetojevel
Feltehetoen tekintettel az orszag kulturajara, egy szamunkra igen kulonos szolgaltatast is bevezetett a tarsasag. A "Lady" vagyis noi taxit. Ezeket a taxikat csak nok vezetik es csak nok veheti igenybe, igy biztositva a tisztes tavolsagot az urakkal. 
Be kell vallanom ezt meg nem probaltam... de ami kesik ugye, az nem mulik!:)

A Dubai-i soforok altalaban 10 orat vezetnek egy nap es a kerdezoskodesemnek koszonhetoen sok minden mast is megtudhattam roluk...
Dubaiba erkezven amennyiben a Dubai Taxi Corporationt valasztjak munkaadojukkent nem keves kellemetlenseggel kell szembe nezniuk…
Eloszor is egy 2-5 eves szerzodest irnak ala, mely csak abban az esetben bonthato fel, ha egy szamukra megfizetehetetlen karpotlast fizetnek a tarsasagnak.  (Mellekesen a fizetesuk nem sokkal magasabb a magyar minimalbernel!) 
...es meg igy is sajnos megeri alairniuk a szerzodest...

A szallasukat a ceg biztositja. Embertelen korulmenyek kozott elnek, altalaban plasztik bungallokban, a varoson kivul, egy szobaban tizen/tizenketten, ahol folyamatosan valtjak egymast.
...es meg igy is megeri alairniuk a szerzodest...

Olyan soforrel meg nem talalkoztam, aki ne egyedul elne itt (a mar emlitett  korulmenyek kozott) es ne kuldene haza a megkeresett penzet az otthon maradt – altalaban Pakisztanban, Afganisztanban vagy Indiaban – gyermekeinek es csaladjanak. 
...es meg igy is megeri alairniuk a szerzodest...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése